אני מפרסם כאן רשימה של הבלוגר והפעיל איתמר (אופנן) כהן, שאיתו אני בקשר מאז מגמה ירוקה בתואר הראשון שלי בטכניון אם אני זוכר נכון. אני קראתי את הטיעונים בעד ונגד העלאת המס על הרווחים מהגז שנמצא זה מכבר לחופי ישראל, וחושב כפי שכותב איתמר, שמדובר במשאבים ציבוריים השייכים, נו, לציבור. ולמרות שכמובן מישהו הסתכן והשקיע כסף בחיפושים – הוא יכול להרוויח יופי ועדיין לחלק חלק ניכר מהשלל עם הציבור אליו שלל זה שייך. הנה הפוסט של איתמר:
מכתב גלוי ליו”ר ועדת הכלכלה
לכבוד יו”ר ועדת הכלכלה, ח”כ אופיר אקוניס,
בדיון בכנסת על תמלוגי הגז אמרת שתומכי העלאת התמלוגים הם “ארגוני שמאל פונדמנטליטסיים”, ושאם יועלו התמלוגים, ישראל תהפוך ל”כלכלה סובייטית שחונקת את המשק”, ו”הנפגע העיקרי יהיה האזרח”. ציינת גם “איאבק בנושא עד טיפת דמי האחרונה”.
אבקש לשאול מספר שאלות:
1. על יוזמי הצעת החוק להעלאת התמלוגים נמנים הח”כים שאמה (ליכוד), אורבך (הבית היהודי), וקנין (ש”ס) ואלדד (האיחוד הלאומי). האם, לטענתך, עמיתך לסיעה, כרמל שאמה, וחבר הכנסת אלדד מהאיחוד הלאומי הם “אנשי שמאל פונדמנטליסטיים”?
2. בארה”ב, בבריטניה, בקנדה ובשאר מדינות המערב, חלקו של הציבור הרחב בהכנסות מהפקת גז גבוה ב-66% בממוצע מזה שבישראל. האם, להערכתו של יו”ר ועדת הכלכלה של הכנסת, ארה”ב ובריטניה הן “כלכלות סובייטיות שחונקות את המשק”?
3. התמלוגים בארץ כה נמוכים, עד שחלקה של נובל אנרג’י לבדה, שהיא רק אחת השותפות בקידוחי הגז, בהכנסות, גבוה מזה של אזרחי ישראל. המס שמשלמת נובל אנרג’י בישראל נמוך יותר מזה שהיא משלמת בכל מקום אחר בעולם. האם, לטעמך, “ציונות” פירושה “להיאבק עד טיפת הדם האחרונה” על כך, שמירב הההכנסות מאוצרות הטבע של ישראל יגיעו לכיסו של תאגיד זר, במקום אל אזרחי ישראל?
4. המדינה העלתה לאחרונה את נטל המס השולי על השכירים מהמעמד הבינוני-גבוה ל-58%. רבים משכירים אלה הם עובדי הייטק, שבניגוד לחברות האנרגיה, לא מנצלים אוצרות טבע ששייכים למדינה, אלא להפך – תורמים מכשרונם ומחריצותם לקדמה ולשגשוג במדינה. יתר על כן: בעוד שאין שום חשש, שתאגידי האנרגיה יעזבו לפתע את הקידוחים מיותמים, גם אם המס יעלה והן ירוויחו, נניח, “רק” 40 מיליארד דולר, במקום 50 מיליארד – והרי אלה הסכומים שבהם מדובר – עובדי ההייטק שבהם מדובר דווקא כן עלולים לעזוב את המדינה – ולמרבה הצער, רבים מהם אף עושים זאת.
האם זוהי השיטה שלך לדאוג ל”אזרח” – לאלץ עובדים מהמעמד הבינוני-גבוה, שגם כך נושאים כעת בעיקר נטל המיסוי במדינה, לשאת על גבם מעתה גם הטבות מס בשווי עשרות מיליארדי דולרים לתאגידים זרים?
5. המומחים המקצועיים שתומכים בהעלאת התמלוגים– וביניהם פרופ’ ברק מדינה, ד”ר ברנדה שפר ופרופ’ אדרעי – לא קיבלו שום תשלום עבור חוות דעתם.
מאידך, כל חוות הדעת שמתנגדות להעלאת התמלוגים נכתבו תמורת תשלום מחברות האנרגיה. בישיבה שאותה ניהלת נכחו 15 לוביסטים בתשלום של תאגידי האנרגיה, המתנגדות להעלאת התמלוגים. את חברת “דלק” מייצג עו”ד רם כספי, המוכר גם כאבי “שיטת השקשוקה”.
האזרח הקטן עו”ד רם כספי. התמונה – מ’דה מארקר’
מכאן עולה התהיה – האם הלוביסטים ופרקליטי ה”שקשוקה” הם ה”אזרח” שלו אתה דואג כל כך?
בכבוד רב,
איתמר כהן (“אופנן”).
בקשה מהקוראים
מכתב זה מתפרסם במקביל בעשרות בלוגים.
תזכורת: מאבקים שפעלו בדרכים דומות הביאו לשינוי תקנות הרעש של השר ארדן, להגשת כתבי אישום נגד מפעלים מזהמים ועוד. אם מספיק אנשים יכתבו – גם הפעם ייווצר לחץ תקשורתי, שישפיע ויועיל מאוד למאבק.
איך אפשר לעזור?
1. להצטרף התקשורת מאוד אוהבת סיפורים כאלה, ואם רבים יצטרפו במהירות, תהיה לכך השפעה גדולה. הנה הקבוצה: את מי מייצג אופיר אקוניס?
2. לשלוח מייל לח”כ אקוניס, לכתובת:
אפשר לשלוח פשוט קישור לרשימה הזו.
כדי שנוכל לפנות לתקשורת, ולציין ש”נשלחו X מיילים”, אנא כתבו גם אותנו למייל – לכתובת
hon.shilton@gmail.com
שמי איתי אשר ואני כותב לך בעקבות הפוסט שלך בעניין תמלוגי הגז.
כללתי אותך ברשימה הזו, המונה יותר מ-80 כותבים בעשרות בלוגים אישיים וקבוצתיים:
http://www.blacklabor.org/?page_id=23667
נשמח אם תעלה לבלוג שלך בימים הקרובים הפניה להזמנה של הרב מיכאל מלכיאור לאירוע של פורום פעולה אזרחית בנושא זה ב-28 לחודש בת”א:
http://www.israel-restart.com/sites/default/files/hazmana.html
פוסט עם המלצה אישית וקישור להזמנה יגזול רק כמה דקות מזמנך ויאפשר לנו להגיע לעוד הרבה קוראים.
תודה
איתי