Ezee conversion kit

הערה: את הביקורת עשיתי ב-30 ביולי 2009, כשלא היה לי שום קשר עם יבואני EZbike. החל מאמצע 2010 אני בקשרים עסקיים איתם

הנה לראשונה אני עושה ניסוי כלים מלא על קיט חשמלי שנמכר בארץ! כפי שכתבתי כאן, אני מתכוון לשדרג את רשימת הקיטים לאופניים חשמליים, ובהמשך גם אופניים חשמליים קומפלט (לא קיט שבא מורכב כבר על זוג אופניים, אלא אופניים חשמליים שתוכננו מראש להיות חשמליים כמו ה-Kalkhoff שאפשר היה לראות בתערוכת האופניים האחרונה), שנמכרים בארץ.

מה יש לבדוק באופניים חשמליים? הנתונים העיקריים (לא דוקא בסדר חשיבותם) הם מהירות במישור ובשיפוע, טווח, מספר טעינות ואחריות מצבר, זמן טעינת מצבר, רעש, משקל הקיט והתנהגות מצערת. מגזין AtoB מאנגליה, עליו אני מנוי כבר מספר שנים, נותן דוגמא מצוינת אחריה אנסה לעקוב פה. אני גם אתרגם חלק מהביקורות שלהם אם יתחילו להביא לארץ דגמים לפי התקן האירופאי.

קיט eZee מורכב על אופני 26

הבדיקה: קיט Ezee conversion . פרטי יבואני EzeeBikes בישראל:

EzeeBikes
טלפון : 03.5422575 \ 0547631621
פקס : 03.5422575 
מייל: clear.cycles@gmail.com

את הקיט 350 וואט של eZee אני מכיר מהרשת כבר זמן מה, ומי שהתכתב איתי יודע שאני ממליץ עליו. עד כה ההמלצה התבססה על הנתונים של הקיט ועל עדויות של רוכבים שאפשר למצוא ברשת. הביקורת עצמה יכולה להיות מעט טכנית ותכיל מונחים כמו וולט, וואט, וואט-שעה, אמפר-שעה וכדומה. למי שרוצה את השורה התחתונה בלי לעבור דרך כל המינוח – הנה היא-

שורה תחתונה: קיט מעולה, במחיר של חו”ל. מומלץ מאוד.

תוספות: חסר לו מד דלק אמיתי, כמו רוב הקיטים הקיימים (ה-bionx הוא יוצא דופן יחידי שאני מכיר בעולם הקיטים) אבל בתוספת של 140$ אפשר לרכוש מ-ebikes.ca את ה-cycle analyst שעושה עבודה נהדרת (איתו אני מדדתי את הביצועים של הקיט הנ”ל) והיבואנים הודיעו לי שתוכלו לרכוש אותו ישירות מהם. מומלץ מאוד.

ועכשיו לפרטים. את הקיט קיבלתי מורכב על אופני הרים 26″ עם משכך קדמי. המנוע הוא מנוע צירי, hub motor , שבא כבר מורכב על הגלגל הקדמי ועל מנת לחברו כל שדרוש הוא לפתוח את האומים של ציר הגלגל המקורי, להוציא אותו, ולהכניס את הגלגל החדש. משקל הגלגל הממונע כ-6 ק”ג. המומנט מועבר ע”י מגרעת על הציר עצמו. את הכבלים העבירו בצורה יפה, בעזרת פסי בד שחורים וצרים עם ולקרו שעוטפים את השלדה במספר נקודות מהמנוע אל המצערת, והמנוע אל בקר המנוע שיושב מתחת למושב. בדרך כלל נהוג להשתמש באזיקונים – אך שיטה זו הרבה יותר יפה ונעימה (שלדה שחורה – ולכן במבט ראשון לא רואים את החוטים בכלל).
הקיט יכול להיות מותאם למספר סוגי הגלגלים – 26″, 20″, C700, ויכול להגיע בהספקים של 250 ו-350 וואט. צמוד לקיט מחובר בלם דיסק – המנוע מספיק צר לאפשר הכנסה של בלם דיסק ללא בעיה בגלגל הקדמי.
המצבר יושב בשק מוארך בצידי הסבל, ומשאיר כך את הסבל ריק. משקלה כ-3.1 ק”ג קלילים. ישנם מספר אפשרויות לחיבור הסוללה לאופניים, עוד פרטים באתר היצרן. הדלקת המערכת מתבצעת במתג על הסוללה, שם ממוקם גם חיבור ההטענה, עם דיסקה שמגינה עליו מלכלוך במהלך הנסיעה. בקיטים החדשים ישנו מתג הפעלה גם על מד הדלק שמורכב על הכידון, אך לא בקיט שהיה ברשותי. לאחר ההדלקה נדלק אור אדום בבקר, והאור הירוק (אם הסוללה טעונה) בצג על הכידון. המצערת היא twist grip, כמו כל טוסטוס, כלומר כל היד מחזיקה את המצערת תו”כ הנסיעה.

ניתן לקנות איזה סוג מצערת שרוצים, twist, half twist או thumb twist. המערכת מגיעה עם ידיות ברקס יעודיות, המנתקות את הזרם (מיקרוסוויטץ) כשלוחצים על הידית. אין regenerative braking , כלומר המערכת לא מטעינה את המצבר בעצירה. עוד אופציה חביבה היא מתג שמותקן על ה”שעון דלק”, שמיועד לחיבור פנס ישירות לסוללה הראשית. זה רעיון מצוין ומתבקש, ואני באופניים שלי כבר חיברתי נורות לד חזקות מ-ebikes.ca (הייתי צריך לחבר מתגים בעצמי, אצלי לא היתה את ההכנה הזו).

ביצועים:
הנסיעה נעימה. ההאצה חלקה ונקיה, לא חזקה מדי, רציפה מ-0 עד 33 קמ”ש עם סוללה מלאה. חשוב לציין שכל נתוני ההאצה הם עבור רוכב במשקל 70 קילו במישור בלי רוח. שיפוע קטן בירידה מעלה את המהירות, שיפוע קטן בעליה מוריד את המהירות. רואים שהבקר משפיע על כל סיבוב מצערת, ויוצר תמיד תאוצה חלקה בלי קפיצות. ניסיתי 2 שיפועים באזור ת”א –
את העליה של קפלן , שיפוע של כ-5% האופניים עלו ללא עזרה בפידול ב-24 קמ”ש, ואילו את העליה ברחוב תרצה בר”ג, שיפוע שרשה לי להאמין שיש חריף ממנו בגוש דן, 9% אימתניים, האופנים לקחו בקלות, שוב – ללא עזרה שלי – ב-14 קמ”ש. חשוב להדגיש שאני בחנתי את האופניים ללא פידול כדי לראות מהם יודעים לתת, אך הרעיון באופניים חשמליים הוא שילוב בין דיווש למנוע. לא לשכוח.
את הטווח בדקתי עם סוללה חדשה, עם דיווש מינימאלי לגמרי, וגם זה לא ב-20 הק”מ הראשונים,  והוא מרשים מאוד. 40 ק”מ עד שמתח הסוללה ב-cycle analyst ירד מתחת ל-31.5 וולט, שעבור 10 תאי ליתיום בטור זה מתחיל לפגום בסוללה.

הבקר עוד איפשר לי לסוע, והיתה עוד קיבולת בסוללה – אני מניח שמיד אח”כ הבקר היה עוצר אותי. מערכת החיווי של ה-eZee כוללת 3 נורות חיווי, ירוק, כתום ואדום. הנורות האלה נדלקות לפי המתח של הסוללה, והזמן שהסוללה מבלה מתחת למתח מסוים. ב-10 ק”מ הראשונים המתח נשאר מעל 36.5 וולט, והנורה הירוקה דולקת קבוע. בין 10-20 ק”מ, בתלוי במאמץ של האופניים (האצה מעמידה בלי עזרה בדיווש, עליה) הנורה הכתומה תדלק לזמן קל וחזרה לירוק. לאחר 20 ק”מ הנורה הכתומה דולקת קבוע. אחרי 35 ק”מ הנורה האדומה מהבהבת כשהמתח יורד מתחת ל-33.5 וולט ולקראת ה-40 כבר דולקת קבוע. לכל מי שנוסע על כלים חשמליים, ואני מחזיק אופניים וטוסטוס חשמלי, ברור שנורות חיווי מתח אינן מד דלק אמיתי. בכל עליה או האצה המתח של הסוללה יורד, והמד דלק פתאום מספר לך שהלך חצי מיכל…
המפיצים של eZee באפריקה עשו מסע מרשים של 3000 ק”מ באפריקה מ-Catima ל-Cape town . אחד מהתוצאות היא סטטיסטיקה יפה של הטווח של הסוללה לפי כמות הפידול של הרוכב. אני כאמור בדקתי פה את המינימום – כמה זה מגיע אם אנחנו לא מפדלים כמעט בכלל, רק בעליות חדות ובתחיל נסיעה. ה-40 ק”מ שאני מדדתי מתאים מאוד לתוצאות שלהם.

הם אמנם נסעו עם גרסא טיפה שונה של אופניים – גלגלי 700C עם מנוע שכוון ל-300 סל”ד ולא 250 סל”ד כפי שזה בקיט המקורי, אך טווח הסוללה לא אמור להשתנות משמעותית, כיוון שהם לא נסעו הרבה יותר מהר בממוצע (למרות שהכיוונים האלה תוכננו בדיוק בשביל זה – כדי להגביר את המהירות בנסיעה במישור על חשבון העזרה של המנוע בעליות). מה שאפשר ללמוד זה שעם a little help from our friends ,הרגליים , אפשר להגיע לטווחים מרשימים של 60 ק”מ על סוללה אחת.
ככל שמתח הסוללה יורד, כך גם מהירות האופניים. ב-10-20 הק”מ הראשונים המהירות היא בין 31-33 קמ”ש, אחר כך היא יורדת, עד 27-28 קמ”ש לקראת ה-40 ק”מ וסוף הסוללה. עם זאת, המצבר מסוגל להוציא אותם הספקים ונותן את אותה דחיפה במעלה שיפועים גם כשהסוללה כבר מתרוקנת, רק במהירות קצת יותר נמוכה.

טעינה:
זמן הטעינה עם המטען 2A הוא כ-6 שעות. עם המטען 4A שהיבואנים ישווקו בקרוב זמן ההטענה ירד לחצי. עבור סוללות כאלה הטענה ב-4A לא תזיק כלל לאורך החיים של הסוללה, וזהו אחד היתרונות של הליתיום על העופרת חומצה.

עלויות:
עלות הקיט היא כ-5500 ש”ח. זוהי עלות אופינית לקיטים בישראל עם הבדל משמעותי מאוד – הרבה מהקיטים במחירים האלה נמכרים עם מצברי עופרת חומצה כבדים, ואין מה להשוות. מצבר להחלפה עולה כ-2500 ש”ח. מצבר עופרת חומצה עם אותה קיבולת עולה כ-800 ש”ח. לחלופין, ישנם קיטים זולים יותר בארץ, אך לא עם מנוע צירי חזק.
המחיר הזה מאוד משתלם לדעתי, זהו קיט חזק, שנותן עזרה בכל תחום המהירות עד 32 קמ”ש, קל להתאים את ההילוכים ועוצמת הדיווש אליו. משקל הסוללות נמוך פי 2.5 מסוללות עופרת חומצה אטומות (ידועות גם כסוללות ג’ל), וההבדל הזה שווה את הכסף.

עלות לק”מ
כשמחשבים את עלות הנסיעה באופניים חשמליים, או כל כלי רכב חשמלי אחר, החשבון צריך לקחת את כמות מחזורי הפריקה-טעינה שניתן להוציא מסוללה חדשה, המרחק שניתן לעבור עם סוללה טעונה, ועלות מצבר חדש. ממצברי ליתיום אפשר לצפות ל-300-500 טעינות. יש הטוענים ליותר, אך אני מעדיף להיות שמרני. מכיון שהיבואן נותן אחריות לשנה, לקחתי 365 טעינות עבור החשבון, בצרוף 30 ק”מ למחזור (למרות שהוא מגיע ל-40 אני ממליץ אף פעם לא לפרוק את הסוללה עד הסוף, על מנת שתזכה לחיים ארוכים), ועלות של 2500 ש”ח. התוצאה היא 21.4 אגורות לק”מ. כמה מוסיפה עלות הטענת הסוללה? כלום. לפי 55 אגורות לקוט”ש – 0.81 אגורות לק”מ. בחישוב האחרון לא הסתמכתי על הקיבולת של הסוללה (360 וואט-שעה) אלא על מדידה שעשיתי עם שעון הספק שאליו חובר המטען (ראו תמונה למעלה). יש שני סוגים של הפסדים בהטענה – הפסדים במטען עצמו, והפסדים בתהליך ההטענה של הסוללה. התוצאה היא שעל מנת להטעין 360 וואט-שעה לסוללה, המטען צרך 450 וואט-שעה מהרשת. העלות הכוללת אם כן של ק”מ היא כ-22.2 אגורות, שמקורה ב-96% היא עלות המצבר (כך זה תמיד, עם כל סוג סוללות). אני שוב מדגיש שהחישוב הוא עבור מצב דימיוני ללא דיווש. אם תדוושו עם המנוע המחיר לק”מ ירד בהתאמה. מענין להסתכל בהקשר הזה על כל מיני פרסומים בהם מתבטאים יצרנים של כלים חשמליים על מחיר של “ 1 אגורה לק”מ“. זה מחיר החשמל, אך לא הסוללה! לשם השוואה, עלות לק”מ אופינית של מצברי עופרת חומצה תהיה נמוכה יותר, באזור ה-10 אגורות לק”מ. אבל המשקל, או המשקל… ואיך זה מסתדר עם עלויות של כלי תחבורה אחרים, אם תעברו מרכב או מאופנוע עבור הנסיעה הקצרה לעבודה? אני אצתרך לעשות על זה דף בהמשך. אך אתם יכולים לנחש שזה משתלם!

לסיכום – הקיט של Ezee מבטיח ומקיים. עד 40 ק”מ טווח עם סוללת ליתיום קלה 10Ah ללא דיווש, טווח גדול יותר עם דיווש ושימוש יותר חסכוני. מהירות של כ-32 קמ”ש, האצה רציפה ונעימה. במחיר של 5500 ש”ח זוהי קניה במחירים של חו”ל, לא אחד מהקיטים הכי זולים – אך אלה המחירים הממוצעים של קיטים ברמה הזו.

56 Responses to Ezee conversion kit

  1. חיים-צפת says:

    חנן היקר תודה! בצפת יש חנות לאופניים חשמליות והסוללה ליתיום 750 וואט הייתכן?

  2. חנן says:

    750 וואט-שעה? או שהמנוע 750 וואט?
    מנוע – יתכן גם יתכן.
    מצבר – 750 וואט שעה זה סוללה יקרה וגדולה מאוד מאוד. אפשרית, אבל המחיר צריך להיות בהתאם.

  3. אביב ס says:

    חנן אני צריך שתעזור לי לרכוש אופניים חשמליות מתקפלות אני אשמח שתיצור איתי קשר במייל זה 

  4. אביב ס says:

    חנן אני רוצה לרכוש אופניים חשמליות אני אשמח שתעזור לי

  5. יוסי says:

    ני מעוניין לרכוש קיט לאופניים מדגם ביוניקס,יש מי שמשווק בארץ?
    או שאתה ממליץ על EZEE
    יוסי

Leave a Reply

Your email address will not be published.