לפני כחודש וחצי קפצתי לירושליים לפרידום איבייקס (freedom ebikes) בהזמנת אדיר, מפעיל החנות/סדנא הסופר חביב. הסיבה – פרידום שינו את הסוללה של הקיטים שלהם, וגם את החיווט של החוטים והמחברים עבור קיטים המורכבים על אופניים מתקפלים כמו ברומפטון. אם אתם לא זוכרים, אז אני הבעלים הגאה של ברומפטון עם קיט של פרידום איבייקס, כבר כשנתיים. היו לי מספר תקלות עם השנים, חלקם בגללי כמובן, אך חלקם בגלל המאמצים הרבים שאני מפעיל על הקיט – כשאני עולה באופן תדיר את הכרמל מתחנת חיפה חוף הכרמל אל עבר הטכניון. אדיר ושאר הצוות של פרידום איבייקס אדיבים מאין כמותם והשרות מהיר ויעיל. כמובן – היה עוזר אם הייתי גר בירושליים, אבל תמיד אפשר לשלוח לשם חלקים לתיקון/החלפה (המשלוח עלי כמובן) או כמו שאני עושה, לשלב את זה עם ביקורים שאני עושה בירושליים מדי פעם.
111111111111111
Freedom eBikes
Adir Puterman, Sales & Marketing
Cell: 052 500 1309
משמאל: סוללות A123 הישנות – 1200 ש“ח ל-2.3 אמפר–שעה (אני משתמש ב-2 במקביל)
על 39.6 וולט. מימין: סוללות Li-ion החדשות, עם ה–BMS, עולות 1400 ש“ח ל-4.5 אמפר–שעה על 36 וולט (יש גם סוללות 6.5 אמפר שעה עבור 1800 ש”ח).
אז אדיר החליף לי את החיווט והשאיל לי סוללה חדשה כדי שאעשה ביקורת חדשה לביצועים של הקיט. אני קפצתי על ההזדמנות וערכתי את ההשוואה. ההבדל המהותי בין הקיט הנוכחי לקודם הוא הסוללה כאמור. את סוללת ה–A123 היקרה החליפה סוללה זולה יותר, ליתיום–יון, העולה בערך חצי עבור קיבולת דומה, שלמרות המחיר הזול מכילה מעגל טעינה BMS, שלא היה בסוללה הקודמת, ומעטפת גומי מגנה. עבורנו, רוכבי האופניים המתקפלים-חשמליים שמוציאים/מכניסים את הסוללה הרבה זה דבר חיוני מאין כמותו.
ההבדל המהותי בין הכימיה של ה-A123 לבין הליתיום יון הוא במחזורי הטעינה, ובשמירה על מתח הסוללה תוך כדי הפריקה. כשאני כותב “פריקה” אני מתכוון פשוט לשימוש בסוללה – הפעלת המנוע באופניים חשמליים. הפעלת המנוע מושכת זרם מהסוללה, מה ש“פורק” אותה לאט לאט עד שהמתח שלה נופל מספיק נמוך ואין בה יותר מטען מועיל למעשה.
אם כן, ה-A123 שומרת על מתח מאוד קבוע לכל אורך הפריקה, עד שבסוף המתח נופל במכה. ליתיום יון לעומת זאת מאופינים בירידת מתח קבועה לכל אורך הפריקה.
הסוללה הקודמת הגיעה בעלות של 1200 ש“ח עבור קיבולת של 2.3 אמפר שעה. הבדיקה הקודמת שעשיתי הראתה שזה ערך דומה למציאות. הסוללות החדשות לעומת זאת, מגיעות בקיבולת כפולה – 4.5 אמפר שעה. התוצאה כמובן – היא פי 2 טווח, כפי שווידאתי במבחן הסטנדרטי שלי ברחובות תל אביב. בנוסף, ערכתי מבחן עבור נסיעה הררית בחיפה, כפי שאני עושה בעיקר. שוב פעם, הסוללה התנהגה מצוין, עם מרחק של כ-20 קילומטר (עם דיווש הפעם – בעליות זה לא עובד אחרת עם מנוע 250 וואט חוקי) בעליות האימתניות של חיפה.
נקודה חשובה לפני המבחנים היא החיווט החדש. למי שמתכוון להתקין את הקיט הזה על ברומפטון, או אופניים מתקפלים אחרים, השינויים האלה חשובים.
המחבר החדש – משמאל פתוח, ומימין סגור. קטן וקומפקטי, והכבל מכיל אפשרות לניתוק ליד הגלגל בשביל החלפה קלה של פנצרים.
למעשה, ההבדל בין הקיט של פרידום איבייקס על אופניים מתקפלים לבין מצב בו הוא מורכב על אופניים רגילים הוא בפירוק של הסוללה. הסוללה נמצאת על תיק חיצוני – במקרה של הברומפטון תיק קדמי ייעודי של האופניים שמתפרק ומורכב בקלות בלתי רגילה. הבקר והסוללה נמצאים באחד הכיסים הקטנים של התיק. כדי לפרק את האופניים – מורידים את התיק, ולכן צריך לנתק את הסוללה מהאופניים. הגישה של פרידום איבייקס היא שימוש במחבר פשוט וקטן, עמיד לתנאי גשם, המכיל את כל החוטים יחדיו. ניתן לראות את המחבר בתמונה – הוא אכן קטן ונח, כמו המחבר הקודם, אך הוא יותר קומפקטי ממנו. בנוסף, שינוי שהכניסו כעת, הוא שניתן לנתק את המנוע בקלות ע“י מחבר נוסף, מה שמאפשר לנתק את הגלגל הקדמי בקלות במקרה של פנצר או החלפת פנימית/צמיג. זה פתרון מתבקש, כפי שאני למדתי על בשרי לפני שנה בערך כשהיה לי פנצר בגלגל הקדמי. הבאסה היחידה היא שאין סימון ברור על שני המחברים באיזה זווית הם צריכים להיות אחד על השני. יש בליטה בצורת חץ על כל חלק של המחבר – אך צריך להתרגל למציאתם. בקטנה.
לבסוף, המצערת הוחלפה במצערת חצי (חצי ידית רגילה, חצי ידית מצערת) עם כפתור on/off – שיפור לעומת המצערת הקודמת ללא הכפתור. הכפתור הוא בעיקר למטרות בטיחות – כשהוא במצב off סיבוב המצערת לא מפעיל את המנוע, וזה מוסיף בטיחות בעצירות.
אם כן – למבחנים!
המבחן הסטנדרטי
המבחן הסטנדרטי, שכבר עשיתי לקיט בגרסא הקודמת, כולל נסיעה ברחובות תל אביב ובדיקת מהירות במספר עליות זהות. על מנת לקבל השוואה בין אופניים שונים, אני נוהג במבחן הזה לא להשתמש בדיווש כלל. אבל חשוב להדגיש ששימוש נורמאלי באופניים בפרוש כן כולל דיווש – עוד על זה בהמשך. היעילות של בדיקה כזו היא בכך שהיא אינה מושפעת מהכושר של המשתמש. הנסיעה הפעם היתה ארוכה פי שתיים מהנסיעה הקודמת, בגלל הסוללה הגדולה יחסית. בנוסף, אני לא גר בתל אביב, אז שיניתי טיפה את המסלול להתאים למיקום בו הייתי ביום הניסוי. הפעם השתמשתי ב–endomondo בשביל לתעד את המסלול עצמו. אני חיב לומר שקצת אוכזבתי שהוא פספס את 2 הקילומטרים האחרונים, כמו גם פספס את המהירות במהלך הנסיעה: כמו שאפשר לראות בגרף למעלה, ישנם אזורים רבים בהם המהירות נראת כמו שהיא מספר קמ“ש בודדים(<5) ומאוד מקרטעת, וזו מדידה שגויה של ה-gps או עיבוד גרוע של התוכנה.
מכיוון שהמתח של הסוללה החדשה דומה לקודמת (41 וולט כשהסוללה טעונה) גם המהירות דומה – 23 קמ“ש על הברומפטון (על גלגלים גדולים יותר תקבלו מהירות גבוהה יותר עם אותו מנוע). כשהמתח יורד תו“כ הנסיעה כך גם המהירות – אך ההבדלים אינם גדולים, המהירות יורדת ל-20 קמ“ש בסוף הדרך כשהמתח נופל ל-33-31 וולט (הנפילה בסוף מהירה מהנפילה ההדרגתית לאורך הפריקה). והטווח? כ-20 קילומטר – בדיוק כפי שהייתי מצפה מסוללת ה-A123 הקודמת לו הייתה לה קיבולת דומה.
במהלך הנסיעה, לאחר כ-7.7 קילומטר נדלקה הנורה הכתומה לראשונה (זה קורה כשהסוללה יורדת רגעית למתח של 36 וולט) לאחר שימוש ב-67 וואט–שעה. לאחר כ-11 קילומטר היא נדלקה באופן קבוע. לבסוף, ממש ב-20 קילומטר עגול הסוללה צנחה ל-31 וולט והנורה האדומה נדלקה באופן קבוע. זה קרה לאחר שימוש ב-154 וואט שעה מהסוללה, שהם כ-4.33 אמפר שעה. יפה מאוד עבור סוללה שמצהירה על 4.5 אמפר שעה בפריקה איטית (זה נקודה שכבר כתבתי עליה קודם).
מבחינת העליות, בשדרות חן (לוודא – המשך בוגרשוב) 430 וואט ב-39 וולט ו-18.5 קמ“ש.בקפלן משיכה של 280 וואט, ב-38.5 וולט ומהירות של 20.5 קמ“ש.
לאחר נסיעה די ארוכה, בעליה של פרישמן המנוע משך 450 וואט ב-36 וולט ועלה במהירות של 11.5 קמ“ש. ההפרש בין המצב הזה לקודם הוא המתח של הסוללה – הירידה במתח בגלל פריקה של הסוללה משנה את המהירות, מה שמורגש כנראה טיפה יותר בעליות. פה שוב חשוב להדגיש – שעליות כאלה צריך לעלות עם דיווש, ולא כפי שאני עשיתי לשם הבדיקה – ללא דיווש. חשוב גם לציין שפרידום איבייק ממליצים לדווש עם המנוע בכל עת, במיוחד בעליות, שכן אחרת העליות יפעילו מאמצים גדולים על המנוע והבקר ללא צורך מה שיקצר את אורך חייהם.
אז מה הרווח הגדול מהמעבר לסוללה החדשה? העלות. אומנם, כמות הפריקות החזויות מה-A123 גדולה יותר. אך אם דבר אחד למדנו מהשנים האחרונות בעולם האופניים החשמליים, זה שהסוללות הן עקב אכילס. ליתר דיוק – אורך החיים שלהם. לא כמו ברכבים חשמליים, באופניים חשמליים אין ממש בעיה עם הטווח של הסוללה. כולנו נהנים מאוד מאופניים חשמליים שמחזיקים בין 10-30 קילומטר טווח, תלוי בסוללה ותלוי בצורך. לעומת זאת, העלות האמיתית של אופניים חשמליים נמדדת בעלות הסוללה ובאורך החיים שלה – כמה קילומטר תוכלו לעשות עם סוללה שעולה X ש“ח? כתבה שיצאה לאחרונה במגזין המצוין AtoB מראה באופן ברור את המצב בשוק היום. והמסקנה שלי ברורה – האחריות של היצרן היא אורך החיים שאני מוכן לתת לסוללה. וגם זה – מיצרן/יבואן אמין, שאפשר לסמוך על המילה שלו. לכן, כשאני משווה את הסוללה הקודמת עם הישנה בחשבון שאעשה פה בהמשך, אני לוקח אורך חיים של שנה – האחריות שהיצרן נותן. זאת למרות שעל הנייר ל-A123 אמור להיות אורך חיים גדול פי 2. אתם יכולים לשאול אותי מה הניסיון האישי שלי עם ה-A123, מכיוון שאני גם נוסע איתם יחד עם מד הספק (cycle analyst) וגם כשנתיים. אך לבושתי איפסתי את ה-cycle analyst מספר פעמים בתקופה הזו ולכן כל מספר שאזרוק יהיה הערכה. בנוסף – לא נסעתי חלקים גדולים של השנה, אם בגלל שהיה חם מדי ואם בגלל שהיה רטוב מדי. קו 11 עושה עבודה טובה בכל זאת. אשמח לשמוע תגובות בנושא הזה למטה אגב.
אם כן – בהשוואה פשוטה, הסוללות החדשות מוזילות את עלות הנסיעה כמעט פי 2:
סוללה | עלות | טווח | אורך חיים = אחריות יצרן | עלות לקילומטר |
Old: A123 39.6V 2.3Ah | 1200 ש“ח | 10 ק“מ | 1 שנה = 365 פריקות | 1200/(365*10) =33 אגורות לקילומטר |
New: Li-ion 36V 4.5Ah | 1400 ש“ח | 20 ק“מ | 1 שנה = 365 פריקות | 1400/(365*20) =19 אגורות לקילומטר |
אם תניחו שסוללות A123 מחזיקות פי 2, כמובן שהעלות הנוספת מתקזזת עם אורך החיים. אשרי המאמין לפי AtoB magazine.
אגב – אם תשווה את זה לכלי תחבורה אלטרנטיביים, אז תמצאו שזה יקר יותר מאופניים (כאילו – דה!) זול יותר מאוטובוסים למשתמש הארעי (נסיעה 6.6 ש”ח, טווח 10 קילומטר, 66 אגורות לקילומטר), עדיין זול יותר מאוטובוס עבור המשתמש הקבוע (חופשי חודשי בחיפה זה 235 ש”ח, 30 ימים כפול 20 קילומטר נסיעה יומית הלוך חזור – 39 אגורות לקילומטר) וזול בהרבה מרכב פרטי שהמחירים שלו הכוללים ביטוחים וכדומה יוצאים בין 1 ל-2 ש“ח לקילומטר לפי תחשיבים שאני זוכר שראיתי (רפרנסים יתקבלו בשמחה).
המבחן הלא סטנדרטי
המבחן הזה הוא העלייה של הכרמל מתחנת חוף הכרמל ועד הטכניון. מדובר על סכ“ה הפרש גובה של כ-270 מטר, על פני מרחק של כ-10 קילומטר. במצב כזה – בטח שיש צורך בדיווש. בהזדמנות זו אני רוצה לחזור על הצעות שנתתי כבר באתר במספר מקומות:
- תמיד תדוושו!
- תדוושו כשאתם מתחילים נסיעה – פחות נח מלסובב את המצערת, אבל בנקודת ההתחלה המנוע עובד הכי קשה, הזרם הכי גבוה, והנזק המצטבר הכי גבוה לכל המערכת.
באופן ספציפי, לתת למנוע 250 וואט (וגם 350 וואט אגב) לעבוד לבד בעלייה של פרויד זה פשע, שגומר את חיי המנוע, הסוללה והבקר. אם כן – ההשוואה פה היא פשוט לאותה בדיקה שעשיתי פעם עם הסוללות A123 הקודמות. כפי שאתם ראיתם בתמונה מראש הדף, אני מחזיק 2 סוללות כאלה – מכיוון שחישוב פשוט הראה לי שבשביל לעלות את העלייה הזו לטכניון אני צריך אותם (וזו הנסיעה הרגילה שלי עם האופניים – רכבת ואופניים מתקפלים, מפתח תקווה עד לטכניון). עם הסוללה החדשה – מספיק סוללה אחת עבור הלוך וחזור (אם כי בלחץ, אולי עדיף לטעון באמצע, או להשיג סוללה עוד יותר גדולה) הכולל את הנסיעה בפתח תקווה לרכבת (עוד 5 קילומטר יומיים). אפשר להתרשם מהצילומים באנדומונדו של המסלול בהלוך ובחזור. בהלוך (התמונה הבאה) לקח 34 דקות לעלות את הכרמל (התחלתי בזמן 1:46 על הגרף וסיימתי ב-2:18. אנדומונדו היה פתוח מהבית בפתח תקווה דרך כל הנסיעה ברכבת, ו-2:18 זה הזמן הגעה שלי לטכניון. כמה טוב שאפשר לעבוד שעה וחצי מתוך זה ברכבת!) ו-24 דקות לרדת את הכרמל. בלי מנוע חשמלי לוקח 30 דקות לרדת, ו-50 דקות לעלות. וזה כמובן, בתנאי שיש לכם את הכושר לזה.
סיכום:
הקיט מקבל שוב ציון גבוה מההשוואות שערכתי עם השנים. חשוב לציין שישנם בשוק אופניים חשמליים מתקפלים זולים יותר מהשילוב של ברומפטון עם הקיט של freedom ebikes – אבל לעניות דעתי אין מה להשוות. קלות הקיפול של הברומפטון, משקל נמוך, יחד עם תכונות רכיבה טובות הופכות את זה לשילוב מצוין עם קיט חשמלי. הבטריה גדולה פי 2 מהקודמת ועולה אותו דבר מה שתורם לחסכון משמעותי בכסף ביחס לאורך החיים שהיצרן נותן עליו אחריות (1 שנה). אופניים חשמליים בדרך כלל באים עם סוללה גדולה יותר, 10 אמפר–שעה על 36 וולט הפך לנורמה, כשבקיט הנוכחי של פרידום איבייקס הסוללה היא 4.5 אמפר שעה (ישנה בנוסף אפשרות לסוללה 6.5 אמפר שעה עבור 1800 ש”ח, אותה לא בדקתי). למי שמרכיב אותה על אופניים מתקפלים – זה די והותר, מכיוון שבדרך כלל מטבעם הם משמשים לחיבור עם תחבורה אחרת כמו רכבת במקרה שלי, ואז אין צורך בקילומטרים רבים. אבל גם למי שמרכיב את הקיט על אופניים רגילים ונוסע פחות מ-20 קילומטר לכל כיוון יש הגיון בלעבוד עם הסוללה הזו. היא קלה יותר, וזולה יותר מסוללה גדולה.
ישנם קיטים רבים בשוק, אני איני עוקב אחר כולם, אך יכול לומר מניסיוני שהשילוב בין קיט טוב ליבואן אמין כמו שיש בפרידום איבייקס מוביל לרכישה מצוינת.
איך זה (ההמלצה על האופניים) מסתדר עם מה שכתבת:
http://e-bikeil.blogspot.co.il/
?
גם אני ובן זוגי רכשנו אופניי ברומפטון בפרידום איבייקס ואנחנו מאוד מרוצים.
עם זאת אני מוטרדת מהעבריינות שבדבר ואם ח”ו תארע תקלה – מהביטוח.
הי שרה,
אני לא כתבתי את הפוסט אליו שמת קישור. וכתבתי כבר במקומות אחרים בבלוג הזה שעם מצערת זה לא חוקי. אני יכול לומר שלדעתי אין סיבה שזה לא יהיה חוקי וזה מה שאמרתי לאחראים לאימוץ התקינה במשרד התחבורה ב-2009 כשהייתי מעורב בקידום הנושא. כמובן – זה לא משנה את העובדה שזה אינו חוקי כפי שכתבת, למרות שזה בטיחותי לחלוטין.
תודה. ממעט נסיוני, מצערת בטיחותית יותר מהנעה באמצעות הפדלים.
אני מסכים איתך לגמרי. זה גם הניסיון של זומבייק שהפעילו תחנת השכרת אופניים חשמליים ברכבת מרכז בתל אביב במשך יותר משנה. אני כתבתי כבר על זה למשרד התחבורה – אודה לך אם תכתבי גם. עם לחץ ציבורי גרמנו למשרד התחבורה לעשות תקינה האופניים חשמליים, ועם לחץ ציבורי נצליח גם להרחיב את התקינה.
כך עשיתי זה עתה.
חג שמח ושנה טובה
אפשר בבקשה את הכתובת בירושלים. תודה
שלום חנן
קודם כל אאחל לך רפואה שלמה במהרה.
וכן תודה על כל המיידע לגבי הקייט של פריידם.
אני מתלבט איזהאופניים חשמליות לרכוש, בין איזי בייק דולפין 1,2, לבין אופני דהון עם הקייט של פרידום.
הבנתי ששני אלה אמורים להיות איכותיים ואמינים.
אני גר בירושלים וישנם עליות וכן אני צריך שהבטריה תחזיק לפחות 22 ק”מ.
אשמח לשמוע את חוות דעתך נק’ חוזק וחולשה של כל אחד,( למשל הבנתי שהדולפין 2 עדינים והסוללה עלולה ליפול. ) גם אם כתבת שהינך קשור לאיזיביק בקשר עיסקי. אני סומך על יושרך.
תודה ושוב רפואה שלמה
נעם גלסר
0528689972
kerenglasser@gmail.com
הי נעם,
תודה על האיחול. לדבי פרידום – אני כבר לא בקשרים עסקיים איתם. בכל מקרה – אני עדיין ממליץ על שני הקיטים האלה, למרות שחשוב לי לומר שאני כבר לא בקיא בכל המוצרים שמובאים לארץ בשלב זה.
בשביל לחשב טווח של סוללה באזור עם עליות אתה יכול להשתמש בהערכה שיש פה -http://www.electric-bikes.com/bikes/performance.html, שאומרת שעל כל וואט-שעה (אמפר שעה כפול וולט של הסוללה) יש לך 1/3 מטר טיפוס. ואז אתה צריך להסתכל על כמות המטרים שאתה הולך לטפס במסלול של ה-22 קילומטר שלך (אם תעשה חיפוש אצלי בבלוג על ירושליים תמצא פוסט שמראה קישורים בדיוק לזה, איך לחשב את השיפועים וכדומה במסלול כלשהוא, למשל בירושליים). זה די גס, ולא מכניס את המשקל שלך – אז אתה יכול לחלופין להשתמש במחשבון הזה למשל http://www.electric-bicycle-guide.com/electric-bicycle-calculators.html עם הנתונים המלאים של המשקל שלך+האופניים, המצבר וכדומה.
שוב חשוב להדגיש – אופניים חשמליים מתוכננים כך שהרוכב ידווש עם המנוע. וכל החשבונות הללו הן בדרך כלל מניחות שרק המנוע עובד. כלומר הן מתייחסות למצב הכי גרוע מבחינת טווח.
אני לא יכול לתת לך תובנות לגבי האיזיבייק דולפין שכן אני לא מכיר את הדגם הזה.
לגבי הפרידום, אני יכול לומר שהגיר התפרק לי פעם אחת – כשנסעתי באופן מאוד מאומץ בחיפה (נהגתי לעלות מחוף הכרמל עד לטכניון, שזה 200+ מטר טיפוס, כמה פעמים בשבוע, ולעיתים לא דיוושתי מספיק). כך שזה מנוע שצריך לשים לב איתו לזינוקים ותמיד לדווש עם המנוע – במיוחד כשמזנקים בעלייה. כאמור, קיבלתי שירות מצוין מפרידום וזה נקודת חוזק שלהם.
בהצלחה,
חנן.