משרד האנרגיה האמריקאי יצא לאחרונה עם תחרות פיתוח טכנולגיית תאורה מבוססת מצב מוצק – Ledים – המכונה L-Prize.
המטרה – 150 לומן לוואט!! הגרף למטה מראה שמטרה זו כבר מושגת בגופי התאורה המאירים את הרחובות, אך אנו רחוקים ממנה מאוד בנורות הביתיות.
תאורת Ledים קיימת זה זמן רב, בארץ אפשר למצוא מספר חברות המשווקות אותה למטרות עיצוב בעיקר.תאורת לדים מבטיחה מכיוון שאורך החיים שלה ענק – 100,000 שעות ויותר, לעומת 5,000-10,000 בקומפקט פלורסנט ופלורסנט, וכמות מגוכחת של 700-1000 בנורות ליבון. נורות קומפקט פלורסנט יותר חסכוניות היום מנורות Led, אם כי הפערים מצטמצמים. הנה נצילות של גופי תאורה בשוק נכון ל-2005
הגרף מראה נצילות תאורה, לומן לוואט. לומן היא יחידת תאורה, יחידה מאוד מענינת שמכמתת את עוצמת התאורה לפי הספקטרום שעין אנשוית יכולה לספוג (שזה הרי מה שמענין אותנו!). וואט, הוא מדד ההספק החשמלי שהנורה צורכת. . ההבטחה של נורות לד – הפוטנציאל – הוא נצילות תאורה גבוהה יותר מנורות קומפקט פלורסנט. הבעיה היום היא מחיר. נורת לד 3 וואט עולה כמו נורת קומפקט פלורסנט 20 וואט. התוצאה, היא שמי שמציע גופי תאורה מלאים (כאלה שאפשר להבריג למשל לבית נורה סטנדרטי) מגיע למחירים מצחיקים (הלינק הזה הוא מוצר לדוגמא – אך לא אפשרי שב-3 וואט הוא מאיר כמו נורת 60 וואט ליבון. אולי 30 לעומת 60 וגם זה נשמע טוב מדי להיות אמיתי. כפי שאמרתי, לנורות לד הפוטנציאל לעבור את הקומפקט פלורסנט, אך היום הם בין פי 1.5 ל-2 יותר טובות מהליבון בלבד, לעומת פי 4 עבור הקומפקט פלורסנט)?
מה צופן העתיד – הנה התוכנית של חברה מובילה בשוק, נכון ל-2005 –
התחרות של ה-DOE האמריקאי לבטח יעזור למגמה הזו להצליח.