למה אנחנו עניים? למה השקעת המדינה בצמצום הפערים היא מחפירה? והאם תקציב הבטחון קשור לזה? הדעה הפופולארית היא שכן, והמאמר הזה ב-nrg מעריב, בו התראיין אודי ניסן שהיה עד לאחרונה הממונה על התקציבים באוצר (ב-3 שנים האחרונות), רק מגביר את התיעוב שרבים מאיתנו חשים כלפי התקציב הבטחוני הלא שקוף, שדרך הפחד מגייס עוד ועוד כסף לקופתו ומרושש אותנו. מצד שני, אומרים לנו שתקציב הבטחון – כאחוז מהתל”ג (תוצר לאומי גולמי) הולך וקטן. נו, הזדמנות מצוינת לנבור ב-gapminder במקום לכתוב את הצעת המחקר שלי. אז הנה – קישור לגרף באתר gapminder – שמוצג כאן:
נו, טוב לראות. הנתונים האלה הם מה שישראל פרסמה לעולם, ולפי הראיון עם אודי ניסן זה יכול להיות רק חצי מההוצאה האמיתית (למשל השנה, כשהתקציב המוצהר של משרד הבטחון הוא כ-50 מיליארד ש”ח, משרד האוצר טוען שזה 55 מיליארד – בגלל סעיף “קטן” של 5 מיליארד שבבטחון לא מתייחסים אליו, ובכלל, יש עוד 32 מיליארד שהם במסגרת סעיף “הרשאה להתחייב”…) אבל ברור שזה הולך וקטן, מ-16% בסוף שנות ה-80 עד 7% לפני שנתיים. יפה. אבל – הראתי פה את ישראל לבד, בלי להשוות לשאר העולם. אז בגרף הבא, הציר התחתון משתנה – במקום להיות ציר הזמן, הוא הופך להיות ציר של תל”ג לנפש – מדד אופייני לעושר הממוצע של מדינה (בלי להתייחס לפערים). והתמונה משתנה קלות…
בעצם, את הגרף הזה מצאתי כבר לפני 3 שנים כשהכרתי את gapminder ושאלתי את עצמי “על איזה מערכת צירים ישראל תתבלט לה מעל כל העולם?”, ולא אוכזבתי כשניסיתי את ההוצאה הצבאית כאחוז מהתל”ג. אנחנו מובילים! אפילו היום, כשתקציב הבטחון תופס חצי ממה שתפס לפני 20 שנה, אנחנו בערך מוציאים פי 2-4 מכל המדינות המערביות האחרות. מספר ממוצע כפי שהגרף הזה מראה הוא 2%. והאמת – גם משאר המדינות. מה זה מדינות מערביות? לצורך הענין, מי שנמצא בצידו הימני של הגרף (תל”ג גבוה). אגב, פרס מובטח למי שיכול למנות את המדינות שהן outliers בגרף הזה -הירוקה משמאלנו, הכתומה שיושבת באמצע הגרף בחלקו העליון, והכחולה הכי שמאלית עליונה למשל. רמז ראשון – צבעי המדינות הן לפי היבשת אליה הן שיכות. צבע היבשות מופיעה במפת העולם הקטנה בצד הימני העליון של התמונה. רמז שני – גודל הנקודה יחסי לכמות האוכלוסיה בכל מדינה.
מה עוד אנו למדים מהגרף? שהתל”ג לנפש עלה ב-20 השנה האחרונות, יחד עם ההורדה בבטחון. נו – אולי אם נמשיך, נגיע איפשהו בין ארה”ב (צהוב גדול בצד הכי ימני) ליפן (אדום בינוני בצד הכי ימני למטה)…
וברצינות, יש לנו תקציב בטחון גדול מדי, ולא שקוף, אבל יש כמה בעיות עם התמונה הפשטנית שציירתי – בעיות שאני לא אפרט, אבל אתן לחשב הכללי שלנו לשעבר לעשות. למי שלא ראה את ההרצאה של ירון זליכה בטכניון, אני ממליץ בחם לפנות שעה ו-40 דקות. זו הרצאה שצריכה להיות חלק מתוכנית הלימודים במדינה. לא שזה יקרה בשזמן הקרוב… בינתיים – ראו והפיצו לחבריכם –
לעיניין המדינות, צהוב ארה”ב, ירוק אירן או ערב הסעודית (?)
כן, על הכבוד! הירוק משמאל לנו הוא ערב הסעודית, והצהוב הגדול מתחתינו לימין זה ארה”ב.